• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • odżywianie rodziny
  • 5 podstawowych zasad zdrowego żywienia, które powinny wejść w nawyk
04/05/2017

5 podstawowych zasad zdrowego żywienia, które powinny wejść w nawyk

odżywianie rodziny
5 podstawowych zasad zdrowego żywienia, które powinny wejść w nawyk

To będzie krótki i bardzo prosty wpis – łopatologiczny powiedzieć można.

Bo wciąż słyszę, czytam, oglądam w TV (to znaczy jak mnie dziecko dopuści i mogę obejrzeć coś innego niż „Tosię i Tymka”) o różnych zasadach, złotych, platynowych itp. zdrowego żywienia.

A temat jest prosty jak drut i generalnie sprowadza się do poniższych pięciu zasad, które oczywiście można ładnie marketingowo rozbudować.

Zasady powinny być jasne i zrozumiałe i najlepiej tak skonstruowane, żeby bez problemu stały się nawykiem.

Nawyk zatem powinien być prosty, łatwy do wprowadzenia i utrzymania. Nie wymagający ani 21, ani 66 dni, o których wszyscy piszą, że są potrzebne do „wyrobienia” nawyku.

Spytałam wczoraj na fanpage`u o trzy nawyki, które dadzą duże korzyści prozdrowotne i nie będą jakimś super wyzwaniem. Zobacz, co napisali ci, którzy post przeczytali TUTAJ. Uważam te spostrzeżenia za super trafne i z wieloma się zgadzam.

A jak wygląda moja lista?

Jedz naturalnie

5 zasad zdrowego żywienia

Trąbię o tym na blogu od początku jego istnienia, ale nigdy dość powtórek. Zatem, jeść naturalnie znaczy inaczej – unikaj przetworzonego jedzenia, gotowego jedzenia do odgrzania, unikaj wszystkiego co zostało przygotowane „specjalnie dla Ciebie tudzież dla Twojego dziecka” na przemysłową skalę. Bo ani w tym witamin, ani dobrej jakości makroskładników. Zdrowo jest kupić i przetworzyć samemu dość krótko, a potem upakować to w słoiki lub do zamrażalki i mieć gotowe na tzw. „czarną godzinę”. Czyli – sprowadza się ta zasada, do „wyrobienia” sobie nawyku samodzielnego gotowania z prawdziwego jedzenia. A także do zbudowania sobie zaplecza w postaci dostawców normalnych warzyw, owoców, ryb, mięsa dobrej jakości.

Jedz różnorodnie

Chyba raz jeszcze ogłoszę wyzwanie 100 produktów. Wyzwanie to wymyśliłam kiedyś, żeby zwrócić uwagę na problem małej różnorodności w diecie. Każdy chętny mógł spisać wszystkie produkty, które zjadł w ciągu miesiąca i pochwalić się ilością. Chodziło o to, żeby zachęcić ludzi to rozszerzania swojej diety, szukania i próbowania dotąd nie jedzonych warzyw, owoców, kasz, a nawet mięsa, którego nigdy się nie próbowało. Zaznaczam, że weganie i wegetarianie mieli wówczas największe ilości różnorodnych produktów, które zjadali w ciągu miesiąca. Policz i Ty! Jeśli wyjdzie zbyt mało – zmień to! To chyba całkiem fajne uczucie próbować czegoś nowego, prawda?

Daj sobie spokój z cukrem

Ktoś, kto wymyślił cukier szybko się wzbogacił, a jak odkrył jak silnie uzależniająca jest to substancja, śmieje się pośmiertnie do dziś. Cukier zakwasza, uzależnia, odwapnia zęby i kości. Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po świeże warzywa i owoce, które również zawierają sporo cukru, ale w połączeniu z błonnikiem, antyoksydantami i makroskładnikami stanowią cukru prozdrowotną wersję. Więcej o szkodliwości cukru pisałam TUTAJ. Choć muszę przyznać, że jest to najtrudniejszy do wprowadzenia nawyk…

Wybierz zdrowe tłuszcze, czyli orzechy

Tę zasadę zdrowego żywienia najłatwiej wprowadzić i utrzymać. Bo czymże jest zjedzenie garści różnych orzechów w ciągu dnia. Ani to żaden wysiłek, ani specjalnie pamiętać o tym nie trzeba, bo w zasadzie w każdym spożywczaku jakieś orzechy wyłuskane kupić można. A zdolności orzechów są niebagatelne. Zajrzyj do przeglądu badań Grosso z kwietnia 2015, który ocenia, że spożycie orzechów zmniejsza śmiertelność ze wszystkich przyczyn, w tym sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. TUTAJ

Codziennie jedz surowe warzywa zielonolistne

 

5 zasad zdrowego żywienia

Bo chlorofil, który swoją budową najbardziej przypomina hemoglobinę. Bo zawierają najwięcej enzymów. Bo wprowadzają tlen do układu pokarmowego. Bo alkalizują. Itp, itd. Do wieczora można by wyliczać.

Czy będzie to nawyk skomplikowany, czy raczej prosty? Moim zdaniem to kwestia logistyki, bo smoothie bez zieleniny jest, można rzec, nie na miejscu, a surówka na lunch do pracy znacznie bardziej sycąca niż niejedna kanapka. A jeśli już bardzo się przy kanapkach upierasz, to liścia sałaty lub jarmużu też tam wcisnąć dasz radę. Zatem nawyk ten zaliczam do prostych!

Pozostałe:

W zasadzie można by jeszcze wymienić picie odpowiedniej ilości wody, jedzenie śniadań, regularne posiłki, jedzenie, gdy jest taka potrzeba i umiejętność wstania od stołu, gdy jest się sytym, myślenie o sobie i o tym co daje nam jedzenie w kontekście odżywczości zamiast jedynie zaspakajania zachcianek „chciwego mózgu”.

Ale to już nawyki bardziej skomplikowane – taki higher level bym powiedziała i ich utrzymanie wymaga pewnej nauki, cierpliwości i treningu. Warto jednak się nad nimi pochylić, przemyśleć, odnieść do kontekstu i w miarę możliwości wprowadzić. Organizm na bank będzie Ci wdzięczny!

A Ty jakie nawyki byś dodała do tej listy?

(Visited 509 times, 1 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
jedz naturalniejedz różnorodnienawyki żywieniowezasady zdrowego żywieniazdrowe nawyki
Previous Post
Sos przemytnikowy #2 do pizzy
Next Post
Umilacz wieczornych filmowych seansów – pieczona cieciorka

You May Also Like

Dlaczego nie warto nakładać starszemu dziecku na talerz
18/05/2018

Dlaczego nie warto nakładać starszemu dziecku na talerz

Marchewkowe ciasteczka z imbirem
14/05/2018

Marchewkowe ciasteczka z imbirem

Produkty bazowe w spiżarni
07/12/2017

Produkty bazowe w spiżarni

Co zrobić, żeby dziecko nie chorowało
17/10/2017

Co zrobić, żeby dziecko nie chorowało

Jak interpretować skład na opakowaniu
10/10/2017

Jak interpretować skład na opakowaniu

Traktat o „grymaszeniu”
03/10/2017

Traktat o „grymaszeniu”

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

Dlaczego nie warto nakładać starszemu dziecku na talerz
Dlaczego nie warto nakładać starszemu dziecku na talerz
18/05/2018
Warsztaty kulinarne #2 – fotorelacja
Warsztaty kulinarne #2 – fotorelacja
16/07/2017
Sierpniowe obiady #1
Sierpniowe obiady #1
01/08/2017
Pół krem z soczewicy
Pół krem z soczewicy
14/03/2017

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
166711
Users Today : 138
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda