Nagła zmiana planów
Wiesz, traktuję swój blog poważnie. Oznacz to, że mam zaplanowane i częściowo napisane posty z wyprzedzeniem co najmniej miesięcznym. I dziś miał się sam opublikować (bo ustawiam publikację automatyczną) post o maseczkach z zastosowaniem pyłku kwiatowego, bo apiterapia również ta zewnętrzna jest ostatnio u mnie hitem i chcę się tym z Tobą podzielić. Obiecuję, że ten post będzie w przyszłym tygodniu.
Ale wczoraj wiosnę poczułam, szafirków, hiacyntów i prymul nakupiłam i jakiś dziwny przypływ energii mnie w kuchni dopadł. Musiałam zrobić coś pysznego. A że ja tortów wyśmienitych, pięknych czasochłonnych nie umiem robić, za ich jedzeniem też w sumie nie przepadam, wyszedł mi więc placek z węgierką 🙂
Wyzwanie jeden zdrowy zamiennik
W tym przypływie wiosennego nastroju wymyśliłam też wyzwanie. Zabawa będzie polegać na tym, że raz w miesiącu przez czas wiosenny (a więc w marcu, kwietniu i maju) będę wrzucać post na facebookowym fanpage zachęcający do wymiany niezdrowego składnika na jego wymiennik. W marcu będzie to cukier. A więc zamiast cukru do przygotowania pyszności użyjesz daktyli, rodzynek, moreli, ksylitolu, stewii, melasy trzcinowej lub buraczanej, banana i wrzucisz zdjęcie swojego wypieku w komentarzu do wspomnianego posta z informacją jakiego zamiennika użyłaś. Jutro podczas FB live dokładnie wszystko wytłumaczę, a od poniedziałku startujemy z wyzwaniem!! Już się nie mogę doczekać Waszych zdjęć!!!!
Błyskawiczny placek z węgierką
Składniki:
160g mąki owsianej bezglutenowej (koniecznie należy przesiać mąkę)
50g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka i 1 płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50ml mleka roślinnego
3 jajka (w wersji wegańskiej dodaj 220g musu jabłkowego dobrze odparowanego)
80g oleju kokosowego
50g ksylitolu (mój wymiennik cukru)
1 łyżka ksylitolu i 1 łyżeczka cynamonu zmiksowane razem na puder do posypania ciasta
kilka śliwek węgierek przekrojonych na pół (u mnie mrożone)
Wykonanie:
wszystkie składniki umieść w urządzeniu miksującym i zmiksować na jednolitą masę (TM obroty 5, czas 2,5 minuty). Następnie przełóż na blaszkę. Użyłam płaskiej podłużnej blaszki do tart z wyjmowanym dnem. Brzeg blaszki ma około 2 cm. Ułóż na cieście owoce lekko wciskając je w ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.
W wersji wegańskiej należy włączyć dodatkowo termoobieg w piekarniku i piec dłużej, około 30-35 minut.