Hiszpańskie pączki na polski Tłusty Czwartek
Churro to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze.
Szczerze nie znałam tego wypieku. Zwykle w Tłusty Czwartek jada się w Polsce pączki albo szrusty, czyli faworki. Ale koleżanka mnie zainspirowała. Znalazłam więc przepis na tradycyjne wykonanie churrosów i przerobiłam na własne potrzeby. U mnie musi być to wypiek bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Smażenie w głębokim tłuszczu też mnie zbytnio nie kręci, więc poniżej znajdziesz wersję „light”.
Tradycja, tradycją, a…..
A tak zupełnie na marginesie Tłusty czwartek jest dniem, w którym dozwolone jest objadanie się przed Wielkim Postem, który ma nastąpić po Środzie Popielcowej i trwać 40 dni, aż do Wielkanocy. I co ciekawe, wszyscy tak chętnie korzystają z przyzwolenia na objadanie się, a na post już niekoniecznie 🙂 O skuteczności głodówek, oczywiście pomijając aspekty religijne, pisałam TUTAJ.
A więc churros w wersji light
(wersja wegetariańska)
Składniki:
250ml mleka roślinnego
50g masła
ziarenka z połowy laski wanilii
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
4 jajka
190g mąki bezglutenowej (wymieszałam 90g mąki ryżowej, 20g mąki ziemniaczanej, 20g mąki gryczanej, 60g mąki owsianej bezglutenowej)
do posypania użyłam ksylitolu (2 łyżki) i cynamonu (1 płaskiej łyżki) zmiksowanych razem na puder.
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier i sól zagotować. Zmniejszyć grzanie, dodać mąkę i ucierać drewnianą łyżką przez około 2 minuty aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od brzegów garnka. Następnie masę wystudzić.
Dodać do masy po jednym jajku, ucierając mikserem, aż do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i bez grudek.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10cm pręty. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Wersja na TM
Mleko, masło, cukier i sól dodać do misy, ustawić czas 4 minuty, temperaturę 100, obroty 2. Następnie dodać wcześniej odmierzoną całą mąkę i wyrabiać ciasto. Czas 2 minuty, obroty 4. Wystudzić masę w misie. Następnie ustawić obroty 4 i dodawać po jednym jajku aż wszystkie składniki się połączą. U mnie to było od momentu włączenia urządzenia do uzyskania idealnego ciasta około 5 minut.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10cm pręty. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Zdrowego objadania!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, uważasz, że jest przydatny – podziel się tym proszę w komentarzu i poleć znajomym. Dziękuję.
A może chcesz więcej przepisów na potrawy bez glutenu, bez cukru i bez nabiału – zapraszam po odbiór ebooków