• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • przepisy
  • ciasteczka
  • Churros w wersji light – bez glutenu, bez cukru i bez smażenia
23/02/2017

Churros w wersji light – bez glutenu, bez cukru i bez smażenia

ciasteczka/przepisy/wegetariańskie
Churros w wersji light – bez glutenu, bez cukru i bez smażenia

Hiszpańskie pączki na polski Tłusty Czwartek

Churro to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze.

Szczerze nie znałam tego wypieku. Zwykle w Tłusty Czwartek jada się w Polsce pączki albo szrusty, czyli faworki. Ale koleżanka mnie zainspirowała. Znalazłam więc przepis na tradycyjne wykonanie churrosów i przerobiłam na własne potrzeby. U mnie musi być to wypiek bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Smażenie w głębokim tłuszczu też mnie zbytnio nie kręci, więc poniżej znajdziesz wersję „light”.

churros w wersji light

Tradycja, tradycją, a…..

A tak zupełnie na marginesie Tłusty czwartek jest dniem, w którym dozwolone jest objadanie się przed Wielkim Postem, który ma nastąpić po Środzie Popielcowej i trwać 40 dni, aż do Wielkanocy. I co ciekawe, wszyscy tak chętnie korzystają z przyzwolenia na objadanie się, a na post już niekoniecznie 🙂 O skuteczności głodówek, oczywiście pomijając aspekty religijne, pisałam TUTAJ.

A więc churros w wersji light

churros w wersji light

(wersja wegetariańska)

Składniki:

250ml mleka roślinnego

50g masła

ziarenka z połowy laski wanilii

2 łyżki ksylitolu

szczypta soli

4 jajka

190g mąki bezglutenowej (wymieszałam 90g mąki ryżowej, 20g mąki ziemniaczanej, 20g mąki gryczanej, 60g mąki owsianej bezglutenowej)

do posypania użyłam ksylitolu (2 łyżki) i cynamonu (1 płaskiej łyżki) zmiksowanych razem na puder.

Wykonanie:

Mleko, masło, cukier i sól zagotować. Zmniejszyć grzanie, dodać mąkę i ucierać drewnianą łyżką przez około 2 minuty aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od brzegów garnka. Następnie masę wystudzić.

Dodać do masy po jednym jajku, ucierając mikserem, aż do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i bez grudek.

Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10cm pręty. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Wersja na TM

Mleko, masło, cukier i sól dodać do misy, ustawić czas 4 minuty, temperaturę 100, obroty 2. Następnie dodać wcześniej odmierzoną całą mąkę i wyrabiać ciasto. Czas 2 minuty, obroty 4. Wystudzić masę w misie. Następnie ustawić obroty 4 i dodawać po jednym jajku aż wszystkie składniki się połączą. U mnie to było od momentu włączenia urządzenia do uzyskania idealnego ciasta około 5 minut.

Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10cm pręty. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Zdrowego objadania!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, uważasz, że jest przydatny – podziel się tym proszę w komentarzu i poleć znajomym. Dziękuję.

A może chcesz więcej przepisów na potrawy bez glutenu, bez cukru i bez nabiału – zapraszam po odbiór ebooków

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 1 891 times, 2 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
bez cukrybez glutenubez nabiałuchurrosglodowkahiszpańskie pączkiobjadanie sięposttłusty czartekwegetariańskie
Previous Post
Przegląd właściwości kosmetycznych olejów
Next Post
Pierwsze śliwki – robaczywki, czyli wtopy, wpadki i porażki

You May Also Like

Marchewkowe ciasteczka z imbirem
14/05/2018

Marchewkowe ciasteczka z imbirem

2 sycące koktajle śniadaniowe
01/05/2018

2 sycące koktajle śniadaniowe

Ciastka z owsianki, czyli zero waste w kuchni
27/04/2018

Ciastka z owsianki, czyli zero waste w kuchni

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata
23/01/2018

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry
16/01/2018

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

Zimowe obiady #1
09/01/2018

Zimowe obiady #1

  • Małgosia | Dobre Zielsko

    Nie znałam tych hiszpańskich pączków. Może coś pokombinuję na kolejny Tłusty Czwartek w przyszłym roku. 😉

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

Wiosenna sałatka z młodych listków
Wiosenna sałatka z młodych listków
16/05/2016
Wegetariański chłodnik z ogórka i awokado
Wegetariański chłodnik z ogórka i awokado
29/06/2016
Jak „uzdrowić” tradycyjny obiad
Jak „uzdrowić” tradycyjny obiad
20/06/2017
Jak interpretować skład na opakowaniu
Jak interpretować skład na opakowaniu
10/10/2017

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
166707
Users Today : 134
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda