• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • odżywianie rodziny
  • Czy bycie ssakiem upoważnia nas do picia mleka przez całe życie?
13/04/2016

Czy bycie ssakiem upoważnia nas do picia mleka przez całe życie?

odżywianie rodziny
Czy bycie ssakiem upoważnia nas do picia mleka przez całe życie?

IMG_0228

Jesteśmy jedynymi ssakami na ziemi, które po zakończeniu laktacji nadal spożywają mleko.

Jesteśmy jedynymi ssakami, które spożywają mleko innych ssaków.

Mleko – substancja produkowana przez gruczoły mleczne przez matki ssaków w celu wykarmienia ich młodych po przyjściu na świat. Karmienie trwa tak długo, aż młode zacznie samodzielnie jeść , trawić i przyswajać pokarmy stałe. Ludzkie dzieci tracą zdolność trawienia mleka jakiegokolwiek w momencie zaniku podpuszczki w żołądku, która ścina mleko, tj. ok 7 roku życia.

 

Porównajmy niektóre składniki mleka krowiego i ludzkiego (w przeliczeniu na 100 g mleka):

białko tłuszcze węglowodany wapń fosfor sód
mleko krowie 4,0 g 3,5 g 4,9 g 118 mg 97 mg 50 mg
mleko ludzkie 1,2 g 4,0 g 9,o g 33 mg 18 mg 16 mg

 

Jak widać w mleku kobiecym jest 4 razy mniej białka niż w mleku krowim, 4 razy mniej wapnia, fosforu i sodu, za to prawie 2 razy więcej węglowodanów. Dziecko nie potrzebuje aż tyle białka, wapna i fosforu. Cielak tak, gdyż w ciągu kilku godzin od porodu musi stanąć na własnych nogach. Dziecko ma na to ok 15 miesięcy. Cielak podwoi swoją masę w ciągu 47 dni, dziecko w ciągu 6 miesięcy. Dlatego mleko krowie jest świetne, ale dla cieląt! Mleko dla ludzi powinno być ludzkie.

Co się dzieje jak dorośli spożywają mleko krowie?

WAPŃ:

Mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Wówczas organizm próbując wrócić do równowagi kwasowo-zasadowej pobiera z kości, zębów i krwioobiegu wapń. Stąd osteoporoza i próchnica.

KAZEINA:

Kazeina to rodzina białek spotykanych powszechnie w mleku ssaków. W mleku krowim kazeina stanowi 80% białka, a w mleku ludzkim pomiędzy 20% a 45%. Kazeina naturalnie występuje w mleku i jego przetworach (np. serach), jest też powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, np. jako zagęstnik. Wyróżniamy kilka cząsteczek wchodzących w skład kazeiny. Najbardziej problematyczne są cząsteczki beta-kazeiny A1 i A2. Są one wręcz identyczne, lecz kazeina A1 i A2 w odmienny sposób reagują z enzymami trawiennymi w naszym żołądku. Podczas trawienia kazeiny A1 powstaje peptyd beta-casomorphin-7 (BCM7), który jest opioidem (jak np. morfina czy heroina), czyli w wielkim uproszczeniu – narkotykiem i trucizną. Spożywanie kazeiny A1 wiąże się z większym ryzykiem powszechnych chorób cywilizacyjnych, np. myszy dostające kazeinę A1 chorują dużo częściej na cukrzycę i choroby układu krążenia niż myszy jedzące kazeinę A2.

Poza tym:

  • mleko zawiera hormon wzrostu IGF-1, który jest bardzo przydatny u dzieci, choć w mniejszej ilości (i cieląt), ale u nastolatków ten hormon powoduje trądzik, a u dorosłych przyspiesza starzenie i może wspomagać rozwój raka.
  • mleko (w szczególności przemysłowe) zawiera także dużo estrogenów i innych żeńskich hormonów (dzięki nim krowy dają więcej mleka), których nadmiar poza przyczynianiem się do niepłodności i zespołu wielotorbielowatych (policystycznych) jajników może powodować raka kobiecych narządów.
  • mleko przemysłowe pochodzi od krów karmionych wszystkim tym, czego krowy w naturze nie jedzą, jak np. soja, kukurydza, mączki rybne. Mleko od chorych, naszprycowanych hormonami i antybiotykami oraz fatalnie odżywionych krów (a tylko takie jest w sklepach) niewiele ma wspólnego z mlekiem od zdrowych krów jedzących trawę na wolnym powietrzu.
  • część nabiału zawiera penicylinę – wstrzykiwaną do wymion z powodu ich zapalenia występującego dość często przy mechanicznym dojeniu, a czasem krowy dostają nawet penicylinę cały czas, profilaktycznie. Penicylina jest najczęściej uczulającym lekiem, a jej głównym ukrytym źródłem są właśnie mleko, masło, sery, jogurty, a nawet lody robione z mleka w proszku. Zła reakcja organizmu na nabiał może być czasem wywołana uczuleniem na penicylinę a nie kazeinę.
  • mleko jest stosunkowo ubogie w składniki odżywcze (w porównaniu do mięsa, warzyw i owoców) oraz nie dostarcza nam niczego unikalnego. Wiele ludzkich kultur i społeczności w ogóle nie je mleka ani jego przetworów i nie ma żadnych problemów ze zdrowiem.

Źródła:

http://www.whitelies.org.uk/

5 Ridiculous Myths About Cow’s Milk

http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-nie-warto-pic-mleka/

http://paleosmak.pl/nabial/

http://paleosmak.pl/kazeina-a1-a2/

 

(Visited 163 times, 1 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
kazeinalaktozanabiałssakizdrowie
Previous Post
A może kawa?
Next Post
Szybkie śniadanie do pracy

You May Also Like

Produkty bazowe w spiżarni
07/12/2017

Produkty bazowe w spiżarni

Co zrobić, żeby dziecko nie chorowało
17/10/2017

Co zrobić, żeby dziecko nie chorowało

Jak interpretować skład na opakowaniu
10/10/2017

Jak interpretować skład na opakowaniu

Traktat o „grymaszeniu”
03/10/2017

Traktat o „grymaszeniu”

Czym jest różnorodność – konkrety + food tracker
12/09/2017

Czym jest różnorodność – konkrety + food tracker

O istocie przyjaznej atmosfery podczas spożywania posiłków
31/08/2017

O istocie przyjaznej atmosfery podczas spożywania posiłków

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

„Komu lody? Komu lody – zimne lody dla ochłody!”
„Komu lody? Komu lody – zimne lody dla ochłody!”
30/06/2016
Dzień nr 2 – sok prawie zielony
Dzień nr 2 – sok prawie zielony
06/06/2017
Suchy masaż szczotką – ostatni krok do kompleksowego detox-u
Suchy masaż szczotką – ostatni krok do kompleksowego detox-u
31/01/2017
Trufle – wegańskie i bez grama cukru!
Trufle – wegańskie i bez grama cukru!
02/11/2016

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
113381
Users Today : 83
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda