Jesteśmy jedynymi ssakami na ziemi, które po zakończeniu laktacji nadal spożywają mleko.
Jesteśmy jedynymi ssakami, które spożywają mleko innych ssaków.
Mleko – substancja produkowana przez gruczoły mleczne przez matki ssaków w celu wykarmienia ich młodych po przyjściu na świat. Karmienie trwa tak długo, aż młode zacznie samodzielnie jeść , trawić i przyswajać pokarmy stałe. Ludzkie dzieci tracą zdolność trawienia mleka jakiegokolwiek w momencie zaniku podpuszczki w żołądku, która ścina mleko, tj. ok 7 roku życia.
Porównajmy niektóre składniki mleka krowiego i ludzkiego (w przeliczeniu na 100 g mleka):
białko | tłuszcze | węglowodany | wapń | fosfor | sód | |
mleko krowie | 4,0 g | 3,5 g | 4,9 g | 118 mg | 97 mg | 50 mg |
mleko ludzkie | 1,2 g | 4,0 g | 9,o g | 33 mg | 18 mg | 16 mg |
Jak widać w mleku kobiecym jest 4 razy mniej białka niż w mleku krowim, 4 razy mniej wapnia, fosforu i sodu, za to prawie 2 razy więcej węglowodanów. Dziecko nie potrzebuje aż tyle białka, wapna i fosforu. Cielak tak, gdyż w ciągu kilku godzin od porodu musi stanąć na własnych nogach. Dziecko ma na to ok 15 miesięcy. Cielak podwoi swoją masę w ciągu 47 dni, dziecko w ciągu 6 miesięcy. Dlatego mleko krowie jest świetne, ale dla cieląt! Mleko dla ludzi powinno być ludzkie.
Co się dzieje jak dorośli spożywają mleko krowie?
WAPŃ:
Mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Wówczas organizm próbując wrócić do równowagi kwasowo-zasadowej pobiera z kości, zębów i krwioobiegu wapń. Stąd osteoporoza i próchnica.
KAZEINA:
Kazeina to rodzina białek spotykanych powszechnie w mleku ssaków. W mleku krowim kazeina stanowi 80% białka, a w mleku ludzkim pomiędzy 20% a 45%. Kazeina naturalnie występuje w mleku i jego przetworach (np. serach), jest też powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, np. jako zagęstnik. Wyróżniamy kilka cząsteczek wchodzących w skład kazeiny. Najbardziej problematyczne są cząsteczki beta-kazeiny A1 i A2. Są one wręcz identyczne, lecz kazeina A1 i A2 w odmienny sposób reagują z enzymami trawiennymi w naszym żołądku. Podczas trawienia kazeiny A1 powstaje peptyd beta-casomorphin-7 (BCM7), który jest opioidem (jak np. morfina czy heroina), czyli w wielkim uproszczeniu – narkotykiem i trucizną. Spożywanie kazeiny A1 wiąże się z większym ryzykiem powszechnych chorób cywilizacyjnych, np. myszy dostające kazeinę A1 chorują dużo częściej na cukrzycę i choroby układu krążenia niż myszy jedzące kazeinę A2.
Poza tym:
- mleko zawiera hormon wzrostu IGF-1, który jest bardzo przydatny u dzieci, choć w mniejszej ilości (i cieląt), ale u nastolatków ten hormon powoduje trądzik, a u dorosłych przyspiesza starzenie i może wspomagać rozwój raka.
- mleko (w szczególności przemysłowe) zawiera także dużo estrogenów i innych żeńskich hormonów (dzięki nim krowy dają więcej mleka), których nadmiar poza przyczynianiem się do niepłodności i zespołu wielotorbielowatych (policystycznych) jajników może powodować raka kobiecych narządów.
- mleko przemysłowe pochodzi od krów karmionych wszystkim tym, czego krowy w naturze nie jedzą, jak np. soja, kukurydza, mączki rybne. Mleko od chorych, naszprycowanych hormonami i antybiotykami oraz fatalnie odżywionych krów (a tylko takie jest w sklepach) niewiele ma wspólnego z mlekiem od zdrowych krów jedzących trawę na wolnym powietrzu.
- część nabiału zawiera penicylinę – wstrzykiwaną do wymion z powodu ich zapalenia występującego dość często przy mechanicznym dojeniu, a czasem krowy dostają nawet penicylinę cały czas, profilaktycznie. Penicylina jest najczęściej uczulającym lekiem, a jej głównym ukrytym źródłem są właśnie mleko, masło, sery, jogurty, a nawet lody robione z mleka w proszku. Zła reakcja organizmu na nabiał może być czasem wywołana uczuleniem na penicylinę a nie kazeinę.
- mleko jest stosunkowo ubogie w składniki odżywcze (w porównaniu do mięsa, warzyw i owoców) oraz nie dostarcza nam niczego unikalnego. Wiele ludzkich kultur i społeczności w ogóle nie je mleka ani jego przetworów i nie ma żadnych problemów ze zdrowiem.
Źródła:
http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-nie-warto-pic-mleka/
http://paleosmak.pl/kazeina-a1-a2/