• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • przepisy
  • Parowane ziemniaki z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem, czyli trochę o skrobi opornej
19/08/2016

Parowane ziemniaki z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem, czyli trochę o skrobi opornej

przepisy/thermomix/wegańskie
Parowane ziemniaki z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem, czyli trochę o skrobi opornej

Najprostsze danie świata – parowane młode ziemniaczki

Właściwie w tytule zawarłam całą listę składników tego dania. Tak, jest to istna kwintesencja prostoty. Młode ziemniaczki z odrobiną dodatków stanowić mogą, jak w naszym przypadku, samodzielne danie, albo być dodatkiem do super surówki. Polecam też surowe awokado z solą, kwiaty nasturcji, które dodadzą nieco pikanterii lub grillowaną kukurydzę. Kombinacji jest mnóstwo, podstawą – młode ziemniaczki uparowane!

Tak jakoś już mam w zwyczaju, że nie gotuję ziemniaków tradycyjnie. Zwykle piekę je w piekarniku albo przyrządzam na parze. Zachowują wówczas więcej smaku, no i mają w sobie skrobię oporną.

Czym jest skrobia oporna?

Skrobia oporna typu RS3, czyli skrobia retrogradowana, powstającą w czasie przetwarzania żywności, niektórych pokarmów bogatych w skrobię. W tym ziemniaki, ryż, chleb, makaron, płatki śniadaniowe, które gotuje się, a następnie chłodzi. Właśnie to chłodzenie przekształca skrobię trawioną, w oporną skrobię, w procesie zwanym retrogradacją.  W przypadku ziemniaków akurat ważna jest wysoka temperatura jak np. w piekarniku lub niewielka ilość wody, jak w parowniku.

Ten rodzaj opornej skrobi zaczyna zachowywać się jak fermentowany błonnik. Czyli podczas, gdy większość żywności, którą spożywamy karmi tylko 10% naszych komórek w jelitach, to fermentujący błonnik i właśnie oporna skrobia,  są w stanie wykarmić 90% komórek występujących w naszych organizmach. Gdy bakterie wyczuwają skrobię oporną na trawienie, tworzą kilka związków, w tym gazów, kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu, szczególnie tych najbardziej pożądanych zwanych maślanami.

Taka oporna skrobia obniża poziom pH, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Kwasy tłuszczowe, o krótkich łańcuchach są szczególnie ważne dla wątroby. Oporna skrobia może wspomagać różne zaburzenia trawienne, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna, zapalenie uchyłków, zaparcia i biegunki. Zwiększa wrażliwość na insulinę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia metabolizm. Więcej o skrobi opornej możecie przeczytać TU.

młode ziemniaczki na parze

te przerośnięte liście na zdjęciu i białe kwiatki, to efekt mojej hodowli rukoli…. odrobinę przerosła i zaraz nawet będą nasiona na przyszły rok

Składniki:

1,5kg maleńkich młodych ziemniaczków

8-10 suszonych pomidorów z zalewy

pół opakowania rukoli

garść podprażonego sezamu

sok z połowy cytryny

4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

sól morska gruboziarnista

biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczotką, włóż do naczynia do parowania. Paruj ok 30 minut – czas zależy od wielkości ziemniaczków. Następnie przełóż ziemniaki do dużej miski, wsyp sezam, pokrojone w paski pomidory, pieprz, sól, opłukaną rukolę, zalej to sokiem z cytryny, oliwą i dokładnie wymieszaj rękoma. Przed podaniem dobrze jest jeszcze na wierch nasypać trochę grubych ziarenek soli i sezam.

Smacznego!

parowane młode ziemniaczki

Lubisz młode ziemniaczki? To chyba szablonowe danie kuchni polskiej zaraz po schabowym i pierogach.

sygnaturka

Zapisz

(Visited 1 558 times, 1 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
maślanymłode ziemniaczkiparowane ziemniakiproste danierukolasezamskrobia opornasuszone pomidory
Previous Post
Ile tak naprawdę GENY mają wspólnego z chorobami cywilizacyjnymi?
Next Post
Kukurydziane racuchy z musem jabłkowo-brzoskwiniowym

You May Also Like

Marchewkowe ciasteczka z imbirem
14/05/2018

Marchewkowe ciasteczka z imbirem

2 sycące koktajle śniadaniowe
01/05/2018

2 sycące koktajle śniadaniowe

Ciastka z owsianki, czyli zero waste w kuchni
27/04/2018

Ciastka z owsianki, czyli zero waste w kuchni

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata
23/01/2018

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry
16/01/2018

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

Zimowe obiady #1
09/01/2018

Zimowe obiady #1

  • jakzdrowojesc.pl

    Martyna, cieszę się 🙂

  • Martyna – Healthy Life Connoisseur

    Zaciekawiłaś mnie tą skrobią oporną:)

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

Kurkuma nie tylko zdrowia ale i urody doda
Kurkuma nie tylko zdrowia ale i urody doda
07/05/2016
Marchewkowe z resztek
Marchewkowe z resztek
04/11/2017
Ogrodowe party #4 – słodkości
Ogrodowe party #4 – słodkości
25/07/2017
Młoda marchewka i śliwka węgierka zapiekane w mleku kokosowym
Młoda marchewka i śliwka węgierka zapiekane w mleku kokosowym
11/08/2016

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
166706
Users Today : 133
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda