Najprostsze danie świata – parowane młode ziemniaczki
Właściwie w tytule zawarłam całą listę składników tego dania. Tak, jest to istna kwintesencja prostoty. Młode ziemniaczki z odrobiną dodatków stanowić mogą, jak w naszym przypadku, samodzielne danie, albo być dodatkiem do super surówki. Polecam też surowe awokado z solą, kwiaty nasturcji, które dodadzą nieco pikanterii lub grillowaną kukurydzę. Kombinacji jest mnóstwo, podstawą – młode ziemniaczki uparowane!
Tak jakoś już mam w zwyczaju, że nie gotuję ziemniaków tradycyjnie. Zwykle piekę je w piekarniku albo przyrządzam na parze. Zachowują wówczas więcej smaku, no i mają w sobie skrobię oporną.
Czym jest skrobia oporna?
Skrobia oporna typu RS3, czyli skrobia retrogradowana, powstającą w czasie przetwarzania żywności, niektórych pokarmów bogatych w skrobię. W tym ziemniaki, ryż, chleb, makaron, płatki śniadaniowe, które gotuje się, a następnie chłodzi. Właśnie to chłodzenie przekształca skrobię trawioną, w oporną skrobię, w procesie zwanym retrogradacją. W przypadku ziemniaków akurat ważna jest wysoka temperatura jak np. w piekarniku lub niewielka ilość wody, jak w parowniku.
Ten rodzaj opornej skrobi zaczyna zachowywać się jak fermentowany błonnik. Czyli podczas, gdy większość żywności, którą spożywamy karmi tylko 10% naszych komórek w jelitach, to fermentujący błonnik i właśnie oporna skrobia, są w stanie wykarmić 90% komórek występujących w naszych organizmach. Gdy bakterie wyczuwają skrobię oporną na trawienie, tworzą kilka związków, w tym gazów, kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu, szczególnie tych najbardziej pożądanych zwanych maślanami.
Taka oporna skrobia obniża poziom pH, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Kwasy tłuszczowe, o krótkich łańcuchach są szczególnie ważne dla wątroby. Oporna skrobia może wspomagać różne zaburzenia trawienne, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna, zapalenie uchyłków, zaparcia i biegunki. Zwiększa wrażliwość na insulinę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia metabolizm. Więcej o skrobi opornej możecie przeczytać TU.

te przerośnięte liście na zdjęciu i białe kwiatki, to efekt mojej hodowli rukoli…. odrobinę przerosła i zaraz nawet będą nasiona na przyszły rok
Składniki:
1,5kg maleńkich młodych ziemniaczków
8-10 suszonych pomidorów z zalewy
pół opakowania rukoli
garść podprażonego sezamu
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
sól morska gruboziarnista
biały pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczotką, włóż do naczynia do parowania. Paruj ok 30 minut – czas zależy od wielkości ziemniaczków. Następnie przełóż ziemniaki do dużej miski, wsyp sezam, pokrojone w paski pomidory, pieprz, sól, opłukaną rukolę, zalej to sokiem z cytryny, oliwą i dokładnie wymieszaj rękoma. Przed podaniem dobrze jest jeszcze na wierch nasypać trochę grubych ziarenek soli i sezam.
Smacznego!
Lubisz młode ziemniaczki? To chyba szablonowe danie kuchni polskiej zaraz po schabowym i pierogach.