Sierpniowe obiady podsumowanie
Cały miesiąc pokazywałam Wam, że można jeść kolorowo, sezonowo i warzywnie, a zarazem pełno wartościowo. Pokazywałam, że można przygotować różne dania w zasadzie z podobnych składników, a że sezonowych, więc niedrogich. A jak ktoś ma własny #projektogród, to nie płaci prawie wcale. Wiem, że wielu z Was ten cykl przypadł do gustu, bo piszecie mi o tym w prywatnych wiadomościach, choć miłoby mi było, gdyby pojawił się też jakiś komentarz pod danym postem…
Wszystkie posty z cyklu można znaleźć TUTAJ
W ramach podsumowania tego cyklu powstanie jeszcze ebook z innymi moimi propozycjami obiadów, ale to po wakacjach, bo w końcu mam urlop!
Makaron z musem z zielonego groszku i duszonymi warzywami
Składniki:
paczka makaronu bezglutenowego (ryżowy, kukurydziany, gryczany)
2 puszki groszku lub opakowanie groszku mrożonego lub nasionka świeżego groszku około 400g po ugotowaniu
żółta cukinia
kawałek zielonej cukini
150g pieczarek
6 suszonych pomidorów w zalewie i odrobina zalewy
czerwona cebula
sezam, słonecznik, pestki dyni
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Groszek odsączyć z jednej puszki, drugą puszkę dodać z zalewą i zmiksować na gładki mus. Przyprawić wg uznania solą i pieprzem lub chilli.
Cebulę, pieczarki, obie cukinie i pomidory pokroić w cienkie paski lub plasterki, wrzucić na patelnię i dodać odrobinę zalewy. Przyprawić i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa puszczą wodę. Następnie tę pokrywkę zdjąć i lekko odparować. Układać na talerzu makaron, potem mus i warzywa. Na wierzch posypać pestkami. Pestki i nasionka można lekko podprażyć na suszej patelni, żeby wydobyć aromat, ale ja raczej odpuszczam sobie prażenie.