Tradycyjne śniadania są nudne?
Zastanawiacie się co przygotować na drugie śniadanie? Znudziły się Wam kanapki? Wprawdzie kanapki są uniwersalne, szybko się je robi, łatwo chwycić w rękę, można dobierać do nich różne dodatki… Ale w kółko to samo jeść? Druga opcja to owsianka. Też fajna i też można ją przeróżnie komponować, ale zawiera gluten, czyli składnik, którego nie polecam. Oczywiście można zainwestować w bezglutenową owsiankę.
Coś innego?
Ale ja Wam polecam płatki jaglane. Bezglutenowe. Błyskawicznie się je przygotowuje, na przykład na mleku ryżowym lub kokosowym. Wystarczy dodać garść owoców sezonowych lub suszonych, przełożyć całość do pojemnika i cieszyć się drugim śniadaniem innym niż tradycyjne i nudne kanapeczki 🙂
Moje ulubione, błyskawiczne w przygotowaniu i smakowite!
Składniki:
pół szklanki płatków jaglanych
szklanka mleka roślinnego
owoce sezonowe lub suszone
wiórki kokosowe lub nasiona chia (opcjonalnie)
Wykonanie:
gotuję płatki ok 3-4 minuty na mleku ryżowym, następnie wrzucam truskawki (u mnie mrożone) i przekładam do słoika. Nie czekam na ich rozmrożenie, zanim przyjdzie czas drugiego śniadania będą idealne.
Jeśli poszukujecie inspiracji lub gotowych pomysłów na śniadania dla dzieci lub do pracy, dołączcie do strefy VIP – czeka tam na Was aż 5 darmowych ebooków z przepisami na zdrowe śniadania.