• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • przepisy
  • Zimowe obiady #1
09/01/2018

Zimowe obiady #1

przepisy/wegańskie
Zimowe obiady #1

Co na obiad?

To nasze podstawowe, codzienne pytanie. Wciąż słyszę je od znajomych, koleżanek, dziewczyn, którym pomagam planować dietę dla ich rodzin. Słyszę też, że wszystko mogą robić, wszystko ugotują, żeby tylko nie musiały wymyślać. Bo najgorsze jest to wymyślanie właśnie.

Problem ten pomagałam Wam rozwiązać w sierpniu. Pojawił się wówczas cykl „sierpniowe obiady„. Dostałam od Was wówczas mnóstwo maili z podziękowaniami, co było mega miłe. Ale teraz, zimą, jest podobno trudniej, bo nie ma aż tylu świeżych warzyw i owoców, co latem.

Dlatego znów będę pokazywać, że da się gotować rozmaicie, ciekawie, kolorowo i smacznie. Będę do tego wykorzystywać produkty bazowe z mojej spiżarni, jak i teraz dostępne, sezonowe warzywa. Pokażę też skąd zimą biorę sałatę i nać pietruszki bez pestycydów. A co dziś serwuję?

zimowe obiady

Ziemniaki z przyprawami, brokuł z ciecierzycą, sok i surówkę

Składniki:

ziemniaki – tyle ile zje rodzinka. Do tych ziemniaków będą potrzebne przyprawy – świeżo starta gałka muszkatołowa, biały pieprz mielony, sól, mielona kozieradka, wędzona papryka i jakiś płynny tłuszcz – oliwa z oliwek

brokuł pokrojony w różyczki z kawałkiem długiej łodygi

puszka ciecierzycy – na zdjęciach pokazałam całą ciecierzycę, bo był to talerz mojej córki. Inga nie lubi konsystencji papki, zjada wszystko osobno. Dla dorosłych zrobiłam wersję brokuła z sosem z ciecierzycy. Zmiksowałam ciecierzycę z odrobiną zalewy, łyżeczką oliwy z oliwek, pieprzem i sezamem (około pół łyżeczki).

świeże liście sałaty, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, garść mieszanki kiełków, sok z 1/4 cytryny, łyżka oliwy z oliwek, sól

na sok – pół kg marchewki, 2 pomarańcze, 3 jabłka, łodygi z jarmużu, które zostały mi z innych dań – TUTAJ

zimowe obiady

Wykonanie:

ziemniaki należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i uparować. Parowane ziemniaki mają zupełnie inny smak i zachowują znacznie więcej wartości odżywczych. Pisałam o tym TUTAJ. Następnie gorące ziemniaki posypujemy przyprawami, dodajemy tłuszcz i widelcem lekko gnieciemy, mieszając całość.

Brokuł umyty i pokrojony wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody, solimy do smaku i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Brokuł również się uparuje. Ważne, żeby nie podnosić pokrywki, żeby para nie uciekała. Brokuł odstawiamy, żeby doszedł. Podajemy posypany ciecierzycą i sezamem lub polany sosem z ciecierzycy.

Podczas gotowania warzyw można wycisnąć sok.

Sałatę płuczemy, osuszamy, dodajemy kiełki, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy solą i szybko mieszamy.

Smacznego!

(Visited 254 times, 1 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
kompletny obiadobiadywegański obiadzimowe obiady
Previous Post
Jarmuż na ciepło w 15 minut
Next Post
Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

You May Also Like

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata
23/01/2018

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry
16/01/2018

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

3 rozgrzewające zimowe napoje
15/12/2017

3 rozgrzewające zimowe napoje

Rogale a`la Marcińskie
11/11/2017

Rogale a`la Marcińskie

Marchewkowe z resztek
04/11/2017

Marchewkowe z resztek

Piernik dyniowy podstawowy
28/10/2017

Piernik dyniowy podstawowy

  • Anka z jakzdrowojesc.pl

    a pewnie, kalafiorek, zwłaszcza z własnego ogródka…gdyby tylko ślimory nie zeżarły…

  • Babownia

    Pięknie i zdrowo 🙂 <3 Ja tylko dla siebie wzięłabym kalafiorka, bo wolę 🙂

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

Mus czekoladowo-truskawkowy
Mus czekoladowo-truskawkowy
18/04/2016
Wielkopolska pyra z gzikiem w wersji wegańskiej
Wielkopolska pyra z gzikiem w wersji wegańskiej
07/07/2016
Dlaczego nie martwi mnie mój niski poziom żelaza i czym grozi jego nadmiar?
Dlaczego nie martwi mnie mój niski poziom żelaza i czym grozi jego nadmiar?
07/09/2016
Przestań być hipokrytą, jeśli chcesz przekonać dziecko do zdrowego jedzenia
Przestań być hipokrytą, jeśli chcesz przekonać dziecko do zdrowego jedzenia
16/12/2016

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
113381
Users Today : 83
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda