• O MNIE
  • odżywianie rodziny
  • przepisy
    • wegańskie
    • wegetariańskie
    • thermomix
    • ciasteczka
    • ciasta
  • Biblioteka
  • Sklep
Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą Jak Zdrowo Jeść - w zgodzie z sobą i naturą
  • Home
  • przepisy
  • Zimowe obiady #2 – wegańskie curry
16/01/2018

Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

przepisy/wegańskie
Zimowe obiady #2 – wegańskie curry

Przyznam się, że zaryzykowałam z tym daniem. Bo, wiecie, ja tam za ostrymi wynalazkami nie przepadam. Fajnie, jak coś jest dobrze doprawione, ale dla mnie „dobrze doprawione” wcale nie oznacza, że nie poczuję smaku potrawy, bo coś będzie wypalało mi buzię.

Curry to generalnie sos. Sos z warzywami, mięsem, rybą, serem, z czymkolwiek. Po prostu sos na bazie warzyw, a niekoniecznie mąki, jak w Polsce. Curry pochodzi z Indii (lubię indyjską kuchnię – TUTAJ), ale popularne jest na całym świecie. Świat oczywiście ułatwił sobie życie i wymyślił pastę curry, którą dodaje do tego aromatycznego sosu zamiast specjalnie przygotowywać mieszankę za każdym razem. W Indiach długo nie słyszano o paście curry. A mamy jej aż 3 rodzaje – czerwoną, żółtą i zieloną.

Do swojego curry dodałam czerwoną pastę curry, ale wówczas nie polecam takiego posiłku dla dzieci. Jeśli chcecie podać curry dzieciom, pomińcie pastę i dosypcie dla aromatu odrobinę sproszkowanego curry z torebki.

Tak więc zaryzykowałam. Ale dla bezpieczeństwa użyłam 1/3 zalecanej ilości. I…. curry jadłam sama 🙂 Dlatego uważajcie, jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami. Bo curry może być przepyszne, pełne smaku, różnorodne, można użyć różnych dodatków, zresztą zobaczcie same:

wegańskie curry

Wegańskie curry, pilaw z kalafiora i ryż

Składniki:

3 ziemniaki

duża marchewka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 czerwona cebula

garść czerwonej soczewicy

garść zielonej soczewicy

szklanka wody

natka pietruszki

pół łyżeczki czerwonej pasty curry (to akceptowalna przeze mnie ilość – rodzina też zjadła)

sól, szczypta cukru trzcinowego

łyżeczka tłuszczu

liście kalafiora

kilka orzechów brazylijskich

na pilaw:

kalafior, sól, pół szklanki ryżu

wegańskie curry

Wykonanie:

na dno garnka dodaj tłuszcz, pokrojoną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę w cienkie paski, startą na grubych oczkach marchewkę. Posól. Delikatnie podsmaż, dosłownie chwilkę. Dodaj soczewice, podlej wodą, dodaj pastę curry, cukier. Zamieszaj, przykryj pokrywką i zmniejsz płomień. Niech się dusi.

Przygotuj kalafior – odetnij liście. Brzydkie i bardzo brudne wyrzuć. Resztę liści umyj, pokrój i dodaj do curry. Różę kalafiora pokrój na mniejsze części i zmiel w malakserze na sypko. Przysyp do naczynia żarodpornego i odrobinę posól. Wstaw do piekarnika z funkcją pary na 20 minut. Jeśli nie masz piekarnika z funkcją pary – wstaw kalafior w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na kratkę, a poniżej ustaw blachę z wodą. Ustaw 180 stopni.

Ugotuj ryż. Wsyp ryż do garnka, posól. Dodaj wodę – poziom wody ma być 1,5 cm wyższy niż poziom ryżu. Podczas dotowania ryż wchłonie wodę i nie straci swoich właściwości.

Wróćmy do curry. Po około 20 minutach warzywa powinny już być miękkie. Można zatem pognieść całość widelcem albo praską do puree. Pogniecione ziemniaki zrobią fajny gęsty sos. Jeśli trzeba dodaj jeszcze wody.

Można nakładać – ryż, potem pilaw z kalafiora, curry, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy brazylijskie. Smacznego!!

(Visited 217 times, 1 visits today)
Udostępnij proszę wśród swoich znajomych, będą Ci wdzięczniShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
currykompletne obiadywegańskie curryzimowe obiady
Previous Post
Zimowe obiady #1
Next Post
Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata

You May Also Like

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata
23/01/2018

Zimowe obiady – kasza z groszkiem, deptana marchewka, pieczarki i sałata

Zimowe obiady #1
09/01/2018

Zimowe obiady #1

3 rozgrzewające zimowe napoje
15/12/2017

3 rozgrzewające zimowe napoje

Rogale a`la Marcińskie
11/11/2017

Rogale a`la Marcińskie

Marchewkowe z resztek
04/11/2017

Marchewkowe z resztek

Piernik dyniowy podstawowy
28/10/2017

Piernik dyniowy podstawowy

Serwus!

to ja, Anka

to ja, Anka

witam Cię na moim blogu, gdzie uczę kobiety jak zdrowo jeść. Serwuję tylko proste i smaczne dania. Kliknij poniżej, aby otrzymać 5 ebooków z przepisami

darmowy ebook

ebook "kaszomania"

kokosanka

dynioryż

gruszkanka

grzybasza

komosanka

racuchy jaglane

tatar z gryki

strefa mamy

strefa mamy

Popularne posty

Foodbook dwulatki cz. II
Foodbook dwulatki cz. II
15/07/2016
Podstawowe masło orzechowe
Podstawowe masło orzechowe
16/11/2016
Śliwki zapiekane z jaglanką
Śliwki zapiekane z jaglanką
30/11/2016
Gruszkowa panna cotta z borówkowym musem
Gruszkowa panna cotta z borówkowym musem
09/08/2016

Jak zdrowo jeść na facebooku

VLOG

Zajrzyj też tutaj

Follow on Instagram

INFORMACJA

Informacje umieszczane na blogu służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Zachęcam do konsultacji z pracownikami służby zdrowia. Takie jest prawo.

  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Znajdziesz mnie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Moja prośba

Zależy mi, abyś znalazła na tym blogu informacje, których potrzebujesz. Będę wdzięczna, jeśli odpowiesz na poniższą ankietę. ODPOWIADAM
113237
Users Today : 61
✕
Ta strona używa ciasteczek, ale bez cukru, glutenu i nabiału :)Zgoda